ROĐENJE HAZRETI FATIME

Objavljeno Decembar 2014// priredila Sanela Vukić

Uzvišeni Allah počastio je majku pravovjernih, predvodnicu žena svijeta, hazreti Hatidžu, radijallahu anha, najčasnijom odlikom.
Učinio je da od nje bude potomak Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Hazreti Hatidža, radijallahu anha, bila je časna i čestita žena svome mužu. Sva se predala onome čemu je on pozivao i svoj imetak stavila mu na raspolaganje. Uzvišeni Allah dao je da Poslaniku rodi Kasima, Abdullaha, Zejneb, Rukajju, Ummu Kulsum i Fatimu, neka je Allah zadovoljan svima njima.
Mnogobrojne su vrijednosti koje su odlikovale hazreti Hatidžu. Poslanikova ljubav prema njoj nije nikada prestala. Često ju je spominjao i hvalio, pa i poslije njenog preseljenja na Ahiret. Jednom prilikom njezina sestra, Hala, došla je u Medinu. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, čuo je njezin glas u dvorištu kuće. Njen glas ličio je na glas hazreti Hatidže. Poslanik je radosno uzviknuo: „Tako mi Allaha, ovo je Hala!“ (...)
Kada bi Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, ponudio poklon, rekao bi: „Odnesite to u kuću te i te. Ona je bila prijateljica Hatidže.“ Takođe, običavao je reći: „Odnesite to u kuću te i te. Ona je voljela Hatidžu.“
Hazreti Hatidža je ispunjavala život Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, dok je bila živa, a i onda kada je preselila na Ahiret. Kada je jednom prilikom Poslanik spomenuo Hatidžu, Aiša je rekla: „Kao da osim nje na svijetu  ne postoji druga žena.“ Hazreti Aiša nije rekla ništa drugo do istinu.
Uz čast, poštenje, porijeklo, plemenitost, velikodušnost, gospodstvo i imetak, hazreti Hatidža bila je počašćena i udajom za odličnika među ljudima, Muhammeda, sallallahu alehi ve sellem. Ona je bila nana velikih imama Ehli-Bejta. Zanijela je i na ovaj svijet donijela hazreti Fatimu, radijallahu anha. To sretno i blagoslovljeno rođenje bilo je u Mekki pet godina prije poslanstva, u petak 20. Džumadel-uhra, u vrijeme kada su Kurejšije obnavljale Kabu.
Nadahnut od Allaha, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dao joj je ime Fatima, ime koje dolazi od glagola koji znači biti zaštićem od vatre, a nju je Allah zaštitio od vatre.
Dejlemi bilježi od Ebu Hurejrea, r.a., da je rekao: „Čuo sam Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: „Ime Fatima dobila je zato što ju je Allaj zaštitio od vatre.“
Hazreti Fatima dobila je nadimak Ez-Zehra', zato što je bila cvijet Poslaniko, sallallahu alejhi ve sellem. Takođe je prozvana imenom El-Betul, zato što se posvetila Uzvišenom Allahu i zato što joj je Allah dao više ljepote, časti i dobrote nego drugim ženama. Hazreti Fatima imala je devet imena: Fatima, El-Mubareka, Ez-Zekijja, Es-Sadika, Er-Radija, El-Murdija, El-Muhaddisa, Ez-Zehra' i Et-Tahira.
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dao joj je nadimak Ummu Ebiha, zato što ju je mnogo volio. Ime Fatima podsjećalo je Poslanika na Fatimu, kćerku Eseda, za koju je bio mnog vezan, posebno poslije preseljenja na Ahiret njegove majke. Fatima, kćerka Eseda, bila je majka hazreti Alije, r.a. Zvao ju je majkom, a kada je preselila na Ahiret, mnogo je žalio za njom, jer ga je iskreno voljela, više nego svoju djecu od Ebu Taliba. Došao je do njezinog mezara i Allahu dovu uputio: „Allahu moj! Oprosti mojoj majci Fatimi.“ Takođe, čuli su ga da je rekao: „Preselila je na Ahiret moja majka.“
Hazreti Fatima rasla je u ljubavi i nježnosti svojih roditelja i svoje tri sestre: najstarije Zejnebe, Rukajje i Ummu Kulsum. Hatidža je u Fatimi vidjela sliku njezinog oca, velikog čovjeka, sallallahu alejhi ve sellem. To ju je mnogo radovalo i srećnom činilo.


(knjiga: „Fazreti Fatima r.a.“; Ahmed Es-Sajih el-Husejini; Libris; 2013; str. 9-12.