HUDBA, "Ponašanje u džamiji (I dio)" - Edin ef. Peković

Objavljeno Dec 2014 // Izvor www.islam-bar.org

Džamijesu u Islamunezamenjivainstitucija, rasadnikznanja, svetionikvjere I mehanizam za transformacijuljudi.Vjernik je za dzamijuvezanvećodrodjenja – od nadjevanjaimena I učenjaezananauhonovorodjenčetu, prekovjenčanja I ulaska u noviživot do krajaživota I klanjanjadženazenamaza.
Mnogobrojnisuhadisikojipodstičuvjernikanaposjećivanjedžamija, pa se tako u hadisukogabilježiBuharija I Muslim od EbuHurejrer.a., kaže:
“Ko se kodsvojekućeočisti, a zatim ode u jednuoddžamija da obavijedanodAllahovihfardova, jednimkorakom mu se opraštagrijeh a drugipodižestepen(u dženetu). Naravno, prijeodlaska u džamijuvjernikmora, ilidužan je uzetiabdest, popotrebi da se okupa, obučelijepuodjeću I akomože da se namiriše.


Allah dž.š.,kaže u suriBedem u 31 ajetu: “O vjernici, lijepo se obucitekadahocetemolitvu da obavite”.
يَا بَنِي آدَمَ خُذُواْ زِينَتَكُمْ عِندَ كُلِّ مَسْجِدٍ
U hadisuPoslanikaa.s., se kaže:
عنْ أَبِي سَعِيدٍالخُدْريِّ رضي الله عنه قال: أَشْهَدُ علىَ رسولِ اللهِ صلى الله عليه و سلم قال: الغُسْلُ يَوْمَ الجُمْعَةِ واجِبٌ على كُلِّ مُحْتَلِمٍ,                                                      وَ أَنْ يَسْتَنَّ, وَ أَنْ يَمَسَّ طِيبًا إِنْ وَجَدَ.( بخاري)
Ebu Seid el-Hudrij, r.a., kaže: - Svjedočim za Allahovog Poslanik, a.s., da je rekao: „Kupanje petkom je dužnost svakoj punodobnoj osobi, kao i pranje zuba i upotreba lijepog mirisa, ukoliko ga ima.“
Allahov Poslanik a.s., kada bi izlazio iz kuće uputivši se u džamiju izlazio bi lijevom nogom a onda učio dovu:
اللهمَّ اجْعَلْ فِي قَلْبيِ نوُرًا, وَ  في لِسَانِي نُورًا, وَ اجْعَلْ في سَمْعِي نُورًا, وَاجْعَلْ في بَصَرِي نُورًا, وَاجْعَلْ مِنْ خَلْفِي نوُرًا وَ مِنْ أَمامِ نُورًا,                                                      واجْعَلْ مِنْ فَوْقِي نُورًا وَ مِنْ تَحْتِي نُورًا, اللهمَّ اَعْطِنِي نُوراً. (مسلم من إبن عباسٍ)
„Allahu moj, učini da svjetlo bude u mom srcu i na mom jeziku. Učini da svjetlo obasjava moj sluh i moj vid. Podari mi svijetlo koje će biti iza mene i ispred mene, iznad mene i ispod mene. Allahu moj podari mi svijetlo.“
Na putu u džamiju neće saplitati  prste na rukama budući da se i sam odlazak u džamiju računa kao da je osoba u namazu, kako je došlo u hadisu koji su zabilježili Ebu Davud, Tirmizi i imam Ahmed, u kome se kaže:
„Kada neko od vas lijepo i propisno uzme abdest, zatim se zaputi ka dzamiji, neka ne sapliće prste svojih ruku jer je on već u namazu“.
Takodje, preporučuje se smireno i bez velike zurbe koračanje ka džamiji, da ne bi zadihani remetili red u džamiji. Tako se kaže u hadisu koga bilježi Imam Buhari od ebu Katade:
عَنْ أَبي قَتادَةَ رضي الله عنه قال: بَيْنَما نَحْنُ نُصَلِّي مَعَ النَّبِيِّ صلى الله عليه و سلم إِذْ سَمِعَ جَلْبَةَالرِّجالِ, فَلَمَّا صَلَّى قالَ: ما شَأْنُكُمْ؟                                                               قالوا: اِسْتَعْجَلْنا إِلى الصَّلاةِ. قالَ: فلاَ تَفْعَلوا إذا أَتَيْتُمْ الصَّلاةَ فَعَلَيْكُمْ بِالسِّكِينَةِ, فَما أَدْرَكْتُمْ فَصَلُّوا, وَ ما فاتَكُمْ فَأَتِمُّوا
Ebu Katade priča: - Dok smo jednom prilikom klanjali sa Vjerovjesnikom, a.s., začuli smo među ljudima žamor pa je Poslanik,a.s., kada smo završili namaz upitao: „Šta vam je?“ – Žurili smo da stignemo klanjati, odgovorili su oni. – „Ne radite to! Kada dolazite klanjati trebate šutjeti. Dio koji ste stigli klanjajte za imamom, a onaj koji vam je izmakao upotpunite!“
Poslanikova a.s., preporuka: Smiren i dostojanstven pristupnamazu, kako bi se džamiji, kao časnom mjestu, ukazalo dužno poštovanje i respekt.
إذا دخَلَ اَحَدُكُمْ المَسْجِدَ فَلْيُسَلِّمْ علىَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وَ سلم ثُمَّ لِيَقُلْ: اللهمَّ الفْتَحْ لِي أَبْوابَ رَحْمَتِكَ,                                                                                       فَإذا خَرَجَ فَلْيَقُلْ: اللهمَّ إنِّي أَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ.(صحيح,أبو داود وَ إبن ماجة)
Treba voditi računa da se u džamiji ulazi desnom nogom i pritom prouči dova: „Bismillahi ve-s-selamu ala Resulillahi, Allahumagfirli zunubi, veftah lii ebvabe rehmetike!“ u prijevodu značenja: „U ime Allaha, neka je salavat na Allahovog poslanika a.s., Allahu oprosti mi grijehe i otvori mi vrata svoje milosti.“
Iz džamije izaći lijevom nogom učeći dovu: „Allahume ini eseluke min fadlike.“  U prijevodu: „Gospodaru moj od tebe trazim da me nagradiš iz tvoje nenadmašive dobrote.“
Takodje sunet je da se nazove selam prisutnim džematlijama ali svakako umjerenim tonom.
Pokudjeno je prelaženje preko ramena klanjača i razdvajanje dvije osobe kako bi se obezbijedilo mjesto u safu.
Treba voditi računa da se ne prelazi ispred klanjača dok je u namazu kako ga ne bismo dekoncentrisali. Allahov Poslanik a.s., je upozoravajući na taj čin naglasio:“Da neko od vas čeka stotinu godina bolje mu je nego da prodje ispred svog brata koji klanja“(bilježi: Ibn Hiban,Tirmizi, Ibn madža).
Niko nema Prava  rezervacije mjesta u džamiji , medjutim ako je osoba ranije dosla u džamiju, pa izašla zbog neke potrebe, ako se vrati ima najveće pravo namjesto gdje je prethodno  gdje je predhodno sjedila. To se temelji na hadisu Vjerovjesnika a.s., u kome se kaže: „Čovjek koji je sjedio na mjestu, pa je izašao svojom potrebom, a zatim se vratio, ima najveće pravo na to mjesto“(bilježi: Buhari, Muslim, Tirmizi, Ebu davud i ibn Madze).