HUDBA, "Ponašanje u džamiji (III dio)" - Edin ef. Peković

Objavljeno Jan 2015 // Izvor www.islam-bar.org

Poštovani džemate, zadnje dvije hudbe smo govorili o ponašanju u džamiji, o važnosti uzimanja abdesta kod svoje kuće, smirenog i dostojanstvenog dolaska u džamiju, ulaska u džamiju desnom a izlaska lijevom nogom , nazivanja selama, klanjanje nafile(ako nije mekruh vrijeme), iščekivanje namaza, i trenutka kada mue'zin zauči ezan. Progovorit ćemo još par riječi na ovu temu čime ćemo je završiti.
Slušanje ezana je ibadet i kako stoji u nekim predajama jedino što čuju stanovnici nebesa od ovog dunjaluka jeste ezan. Kada mue'zin zauči ezan tada treba da prestane svaki razgovor, ko uči Kur'an, stat će sa učenjem dok se ezan ne završi, ko zikri prestat će sa zikrom i počeće ponavljati riječi ezana za mue'zinom kako je došlo u predaji koju bilježi imam Ahmed i autori kutubus sitte:
عَنْ أَبي سَعيدٍ الخُدْرِي رَضِيَ اللهُ عنْهُ أَنَّ رَسول اللهِ صَلَّى اللهُ عليهِ وَ سلّم قال: إذَا سَمِعْتُمُ النِّداءَ فَقُولُوا مِثْلَ يَقولُ الْمُؤَذِّنُ.(أَحمد وَ كتُبُ السّتة)
Ebu Seid El Hudrijj prenosi da je Božiji poslanik rekao: „Kada čujete ezan, ponavljajte riječi ezana za muezinom.“
Osim riječi: „Hajje ales salah i Hajje alel felah“ kada treba kazati: „la havle ve la kuwete ila billah“, a kako je doslo u predaji koju su zabilježili imam Muslim i ebu Davud.
Riječi ezana treba ponavljeti svako ko sluša jer ezan  spada u veoma vrijedan zikr. Naše ponavljanje za mue'ezinom jeste naša potvrda tih riječi. Onaj ko je u nužniku neće ponavljati ezan dok je u takvom stanju. Kada izađe  pristupit će ponavljanju riječi ezana.
Nakon ezana uči se dova koja je zabilježena u nekoliko hadiskih zbirki. Onaj ko je ne zna može proučiti i fatihu jer kaže Poslanik a.s., :„Najbolja dova je Fatiha“.
Kada se radi o naklanjavanju više namaza onda će učiti jedan ezan i ikamet za svaki fard, kako je došlo u predaji od Ibn Mesauda a koju su zabilježili Imam Tirmizi,Ahmed i Nesai u kojoj se kaže:“Idolopoklonici su spriječili Poslanika a.s.,  da klanja četiri namaza na dan bitke na Hendeku. Kada je prošao dio noći, zatražio je od Bilala da prouči ezan, nakon ezana i ikamet i klanjali su podne namaz.Zatim je ponovo proučio ikamet, pa su klanjali ikindiju namaz.proučio je ikamet pa su kalnjali akšam namaz.ponovo je proučio ikamet pa su klanjali jaciju.“
Takodje, čišćenje i mirisanje džamija jesu stvari od sunneta pa tako ukoliko bi neko u džamiji  vidio neku prašku ili neki papirić to će uzeti i staviti u džep i kada izađe iz džamije napolje izbaciti u kanti za smeće. Kaže se u hadisu koji bilježi Ebu Davud, Tirmizi a Ibn Huzejme ga smatra sahih od Enesa r.a.,:
عنْ أنَسٍ قَال: قال رَسولُ اللهِ صلى الله عليه و سلم: عُرِضَتْ عَلَيَّ أُجُورُ أُمَّتِي حَتَّى الْقَذَاةُ يُخْرِجُهَا الرَّجُلُ مِنَ المَسْجِدِ.(ترمذي,أبو داود, وَ إبن حُزَيْمَ قال صحيح)
Prenosi se da je Enes rekao: „Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: 'Izložene su mi nagrade moga umeta, čak i praška koju je čovjek iznio iz džamije.“
Isto tako onaj ko redovno posjećuje džamije ne bi trebao konzumirati bijeli i crni luk ili prasu, jer na takav način svojim neprijatnim zadahom uznemirava ostale klanjače.Kaže se u hadisu o čijoj su vjerodostojnosti svi složni:
عَنْ جَابِرٍ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وَ سلَّمَ قال: مَنْ أَكَلَ الثُّومَ وَالْبَصَلَ والْكُرَّاثَ فَلا يَقْرَبَنَّ مَسْجِدَنَا, فَإنَّ الْمَلَائِكَةَ تَتَأَذَى مِمَّا يَتَأَذَّى مِنْهُ بَنُو آدَمَ.(صحيح )
Džabir prenosi da ja Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: „Ko bude jeo bijeli i crveni luk i prasu neka se ne približava našoj džamiji, jer meleki se uznemiravaju onim čime se uznemiravaju sinovi Ademovi.“
Prenosi se da je Omer r.a., rekao sa hudbe: „Ljudi vi jedete dvije biljke a ja ih smatram neugodnim.To su crveni i bijeli luk. Vidio sam Allahovog Poslanika a.s.,da kada bi u džamiji osjetio njihov miris kod nekog čovjeka, naredio bi da bude udaljen na Bekiju. Zato ko ih od vas jede neka ih neutralizira kuvanjem“(Ahmed, Muslim i Nesai).
U džamijama je pokuđeno traženje izgubljene stvari, kupovine i prodaje. U hadisu koga bilježi Imam Muslim od Ebu Hurejre se kaže:
عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رضي الله عنه قال: قالَ رَسولُ اللهِ صلى الله عليه و سلم: مَنْ سَمِعَ رَجُلَاً يَنْشُدُ ضَالَّةً فِي المَسْجِدِ فَلْيَقُلْ: لَا رَدَّهَا اللهُ إلَيْكَ فَإنَّ الْمَساجِدَ لَمْ تُبْنَ لِهَذَا.(مسلم)
Ebu Hurejra kaže: „Alahov Poslanik, a.s., kaže: 'Kada čujete nekog čovjeka da u džamiji traži izgubljenu životinju, recite mu: 'Allah ti je ne vratio', jer džamije nisu građene radi toga.“ A u hadisu koga su zabilježili imam Tirmizi i Nesai i koji je hasen(dobar) se kaže:
إذَا رَأَيْتُمْ مَنْ يَبِيعُ أَوْ يَبْتَاعُ في المَسْجِدِ فَقُولُوا لَهُ: لَا أَرْبَحَ اللهُ تِجَارَتَكَ.(ترمذي وَ نَسائ, حديث حسن)
„Kada vidite nekoga da prodaje ili kupuje u džamiji, recite mu: 'Allah ti trgovinu učinio neuspješnom.“
U dzamijamaje zabranjeno prošenje kao i podizanje glasova. Pokuđeno je klanjati za imamom među stubovima osim ako zaista nema mjesta.Munziri bilježi jednu merfu predaju u kojoj se kaže:
جَنِّبُوا مَساجِدَكُمْ صِبْيَانَكُمْ وَ مَجَانِينَكُمْ وَ بَيْعَكُمْ وَ شِرَاءَكُمْ وَ رَفْعَ أَصْوَاتِكُمْ وَ سُلَّ سُيُوفِكُمْ وَ إقامَةَ حُدُودِكُمْ وَ جَمِّرُوها في الْجُمَعِ وَاجْعَلُو عَلَى أَبْوَابِها الْمَطَاهِرَ.(مَرْفُو, مُنْذِر)
„Udaljite iz džamija vašu malodobnu djecu i ludake, ostavite se kupoprodaje u njima, kao i podizanja glasa, isukivanja sablji i izvršavanja kazni. Namirišite ih petkom, a ispred njihovih vrata postavite zdjele vode (omogućite da se može abdest uzeti).“
U osnovi je dozvoljeno dovoditi djecu na namaz ali ako će to remetiti ono zbog čega se okupljamo,tj.namaz ili predavanje onda to nije dozvoljeno.
Isto tako u džamiju se ne ide  zbog kamera, društva a ni zbog efendije već da svoje duše napojimo u razgovoru sa Uzvišenim i Pemilostivim Allahom dž.š.

Ovim zavrsavamo ovu temu moleci Allaha dz.s., da nas pomogne u nasem dunjaluku i ahiretu i da nam da vidimo stvari onakve kakve jesu a ne onakve kakvim nam se prikazuju. Amin.