PROJEKAT "PET STUBOVA ISLAMA" DJECE MEKTEBA OD 3 DO 6 GODINA

U sklopu vjeronauke, na jednom od časova obrađivali smo temu „5 stubova islama“. Kako bi dječici približili ovu temu i naglasili koliki je značaj ovih islamskih šartova u životu svakog vjernika, te da oni predstavljaju stubove na kojima se temelji naša divna vjera, napravili smo projekat „5 stubova islama“. Projekat je urađen reciklažom nekih materijala kojeg smo prikupili, a potom ga osvježili sličicama i krep papirom u boji. Pošto naši mališani još uvijek ne znaju da čitaju potrudili smo se da sličicama opišemo svaki šart, kako bi vizuelno upamtili ovu zaista bitnu temu.
Omer ibn Hattab, r.a. pripovijeda: "Jednog dana smo sjedili kod Allahovog Poslanika s.a.v.s., te se iznenada pojavi jedan čovjek izuzetno bijele odjeće, jako crne kose, bez ikakvih znakova putovanja na sebi, a niko od nas ga nije poznavao. Približi se Allahovom Poslaniku s.a.v.s. i sjede pored njega tako što je prislonio svoja koljena uz njegova i svoje ruke stavio na njegove noge i potom reče: "O Muhammede, obavijesti me o Islamu!" Allahov Poslanik s.a.v.s. mu reče:"Islam je da posvjedočiš da nema drugog boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov Poslanik, da obavljaš namaz, da daješ zekat, da postiš ramazan i da hodočastiš Bejtullah, ako si u mogućnosti." On tada reče:"Istinu si kazao."Mi smo mu se čudili (veli Omer). Poslije toga je onaj čovjek otišao, a nakon izvjesnog vremena Allahov Poslanik s.a.v.s. mi reče:"O Omere, znaš li ko je bio onaj čovjek?" Ja mu odgovorih:"Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju." On mi tada reče:"To je bio Džebrail, došao je da vas poduči vašoj vjeri."
Molimo Allaha da naši polaznici, budu stubovi našeg društva, da u svojim životima izgrade jake stubove vjere i da budu ponosni na instituciju u koju su stasavali i gdje su usvoji prva znanja iz oblasti vjere, ali i svjetovnog odgoja. Mi kao vaspitačice zaista ulažemo velike napore kako bi svaki dan njihovog boravka učinili što bogatijim, a vi prosudite sami.
Ukoliko vam se sviđa ovaj naš projekat i želite slično da napravite sa svojim mališanima, otkrićemo vam tajno koji smo materijal koristile u radu:
Prazna bombonjera, 5 flaša jogurta, gornji dio kutije za pakovanje torti,poklopci sa pakovanja vlažnih maramica, krep papir u boji i silikon sa kojim smo sve to učvrstili.
Vaspitačice:
Nermina Nikezić Pašanbegović
Erjeta Aljošević