Radovi u vrtiću

U našem veselom mektebu se neprestano radi svakog dan, učimo nove pojmove, pjesmice, priče, ponašanja, glumimo, pravimo makete. Igračke i crtaće vrlo malo koristimo umjesto toga pokušavamo da što više pričamo i bolje međusobne odnose gradimo. Od 1. Septembra  Do danas smo obradili 78 radova na papiru i to kroz razne testove, pjesmice u slici, stripove, tematske radove itd. Dekoraciju vrtića smo dva puta mijenjali, jednom smo ukrašavali za bajram, a drugi put tema je bila „Jesen“. Učili smo razne igre, naučili smo 17 pjesmica na maternjem jeziku, 6 na engleskom, naučili smo brojati do 10, zatim boje, potom smo naučili da raspoznajemo i da pišemo brojeve do 10, pravili smo životinje od plastelina i papira, naučili smo čime se koja hrani i svakako veći dio proteklog mjeseca posvetili smo učenju o jeseni. Te smo pravili laste koje se pripremaju za odlazak u toplije krajeve pomoću otisaka prstića. Napravili smo mini izložbu „Šta je Jesen?“, pravili smo pano na temu „Jesenji plodovi u našem gradu“, pravili smo tegle sa zimnicom, pravili smo zmajeve i učili smo kako da ih puštamo. Pravili smo drvo u jeseni od krep papira, slikali smo i lišće pomoću prstića i tempera. Međutim nije izostalo ni učenje kada je u pitanju vjera, pa smo tako svi savladali u kojim sve prilikama učimo Bismilu a u kojima Euzu, kako glasi dova prije a kako nakon jela, kako glasi telbija, šta predstavlja hadždž, kako je nastala Kaba, odgledali smo 3D pojekcije (harem Kabe i unutar Kabe). Naučili smo ilahiju „Bismillah“ i ilahiju „Šehadet“.  Pravili smo makete: kaba i dzamija.
Kada je u pitanju ishrana djeca, vaspitačice su osmislile jelovnik shodno dječijem uzrastu i potrebama, gdje se ni jedan doručak ni ručak ne ponavljaju mjesec dana. Predviđene su i  dvije užine prva  je voće prije ručka, a druga nešto slatko ili grickalice nakon ručka.
Međutim ono čime se posebno ponosimo to je promjena ponašanja kod djece, njihova volja da stalno nešto rade i želja da im se stalno govori o nečem novom. Zaista je učenje postala njihova želja a ne stvar moranja. Odsustvo roditelja odavno nam nije problem, nama vrijeme brzo proleti. Kao nagradu za rad direktor centra mr. Muidin Milaimi upriličio je prijem za djecu te predložio da se prije džume postave makete koje su djeca napravila, kao mala izložba.  Stoga pozivamo sve roditelje da se uvjere u naš rad i da svoju djecu upišu u naš mekteb koji nudi sveobuhvatan odgoj, ali i toplini i ljubav koju pruža dom.
S ljubavlju vaspitačice:
Erjeta Aljošević
Nermina Nikezić-Pašanbegović