Sastanak sa roditeljima

U petak 26.12. 2014. godine  sa početkom u 17h odrzan je sastank predstavnika odbora islamske zajednice Bar i direktora islamskog kulturnog centra  sa  roditeljima.
Sastanak je kratkim uvodnim govorom otvorio direktor centra mr. Muidin Milaimi, ističući zadovoljstvo sa dosadašnjim radom mekteba od 3 do 6 godina i suradnju koji smo imali sa roditeljima. Direktor je istakao da je prioritet  svakako  omogućiti što bolje uslove za boravak i biti stalno na usluzi roditeljima, te je  svkodnevno u komunikaciji sa vaspitačicama upoznat o svim dešavanjima u vrtiću. Naglasio je da su svi u centru posvećeni boravku djece i da se trude da izvedu kao i dosad divne generacije kojima ćemo se jednog dana ponositi, jer kako je poznato ovo nama nije prva godina rada iako su nove prostorije već treća i imajući u obzir dosadašnje dobre rezultate, nastojat ćemo da svakom narednom postavljamo i ostvarujemo sve veće ciljeve kada je odgoj i obrazovanje u pitanju.
Sastanku sa prisustvovali i članovi odbora potpresjednik odbora Ekrem Zaganjor koji se obratio prisutnima sa savjetom jednog iskusnog i ponosnog djeda osmoro unučadi,  te uputio molbu prisutnim rodieljima da vode računa o djeci koja se razbole da ne dolaze do potpunog ozdravljenja kako bi prostor u kome djeca borave, bio sigurno mjesto bez opasnosti po ostale zdrave mališane od aktuelnih virusa.
Drugi član odbora bio je Kamber Karađuzović koji je inače i član odbora mekteba od 3 do 6 godina. On svojim čestim posjetama  kontroliše rad mekteba i pomaže  u saradnji sa preostala dva člana, da se ispune svi prijedlozi vaspitačica kako bi boravak u našoj ustanovi djeci bio što ugodniji.
Svakako roditeljski sastanak ne bi bio potpun bez obraćanja vaspitačica koje su rekapitulirale rad u zadnja 4 mjeseca, te predstavile i neke novine koje će se uvesti od narednog polugodišta. Vaspitačica Arijeta Aljiošević prva se obratila prisutnim roditeljima te ih upoznala sa promjenama koje smo vršili od početka do danas, o tome da posebnu pažnju posvećujemo higijeni, kako prostirija tako i djece ali i obroka. Kada su u pitanju obroci, za vrijeme boravka od 7 do 16h djeci se poslužuju 4 obroka i to. Doručak, uzina (voće),  ručak, uzina. Boravak smo uredili tako da su djevojčice i dječaci odvojeni za stolovima dok jedu i rade, u spavaonici (postoji strana gdje su krevetići samo za dječake i suprotna samo za djevojčice) kao i dva toaleta za djvojčice i dječake.  Koleginica je na kraju istakla da svoj posao obavljamo sa puno strpljenja kako bi djeca što bolje savladala gradivo koje je predviđeno shodno njihovom uzrastu, a zatim prepustila riječ vaspitačici Nermini Nikezić Pašabnegović  kako bi roditeljima predstavila sve ono što smo do sada radili kada su odgoj i obrazovanje u pitanju.
Vaspitačica je na početku iznijela svoje veliko zdavoljstvo napretkom koji su djeca postigla za ovo kratko vrijeme, sa nekom djecom to je čak i iznenađujuće uspješno. Djeca su mnogo opuštenija, bolja su u komunikaciji, međusobnom odnosu pa čak i primjeni pravila mekteba od 3 do 6 godina. Za ovaj period djeca su  uradili oko 200 papira sa raznim zadacima, plus razni projekti  koji su predstavljenu na zidovima u čijoj izradi su takođe učestvovala djeca, preko 20 pjesmica sa koreografijom, kako se na engleskom zovu domaće životinje, boje, brojeve, članovi porodice, kako se predstavljamo i kako se sve pozdravljamo. Učili smo iz oblasti vjere, islamski pozdrav, šta je to Allah i gdje se nalazi, šta je to Džennet i kako izgleda, šehadet kao dokaz naše pripadnosti islamu,  kako se obavlja hadždž, kako glasi telbija i šta je to Kaba, ko nas potiče na loša djela i kao da se zaštitimo, Euzu, Bismilu, dovu prije i nakon jela, dovu kada idu u wc, kako glasi ezan,kako glasi dova rabi jesir i kada se primjenjnuje, učili smo i nekoliko ilahija....Gledamo da njihov prostor često mijenjamo i oplemenimo te učinimo ljepšim i ugodnijim za boravak. Izrađivali smo i razne makete, koje ste imali priliku da vidite i na ulazu u islamski centar.
Za sve roditelje koje zanima kako dijete napreduje, postoji termin od 7 do 8 ili od 15 do 16h. kada mogu  dobiti na uvid njihove radove kao i mišljenje vaspitačice kao i savjete. Kako bi ih dodatno motivisali i nagradili posle svakog njihovog rada i truda djeci dijelimo pečate sa motivima prirode na njihove radove.

Neke od novina koje planiramo da uvedemo od sledećeg polugodišta je da roditeljima periodično dijelimo letke sa temama iz odgoja i obrazovanja koje će biti u skladu sa dešavanjim u vrtiću, to je jedan novi pristup saradnje jer smo svjesni da su roditelji  u obavezama da obezbijedite egzistenciju porodice te baš i nemaju vremena za česte roditeljske sastanke i predavanja na određene teme. A opet ovo je način na koji više puta mogu da se podsjete nekog lijpog savjeta.
Poštovani roditelji djeca su najveće bogatstvo, najveća radost i najbolji poklon kojim Allah može da vas počasti na dunjaluku. Stoga nastojite da taj dar opravdate i da se Allahu zahvalite tako što ćete svoje dijete odgajati na najljepši mogući način, kako bi sluta služio zajednici umetu i kako bi prvenstveno Allah bio zadovoljan sa njim. Jer vi znate da niko od nas neće vječno ostati na dunjaluku a kada preselimo jedno od tri načina pomoću kojih čovjeku pristižu sevapi je i dobro odgojeno dijete.  Na krau svog obraćanja vaspitačica Nermina Nikezić Pašanbegovič  je zamolila roditelje da što ciše uče dove za svoje djecu, jer dove su moćno oružije svakog vjernika, iskrena i uporna dova vjernika mijenja čak i njegovu sudbinu, pa činte dovu za svoje dijete, kako bi vam Allah olakšao u nastojanju da ga izvedete na pravi put.
Allahu! Ukrasi našu djecu sjajem imana. Učini ih da upućuju druge i da sami budu dobro upućeni. Allahu! Povećaj naše znanje i znanje naše djece. Uputi ih i sačuvaj od neposlušnosti i prkosa i uvedi ih u Svoju izuzetnu milost. Uistinu si Ti najveći Darovatelj. Allahu! Zaštiti našu djecu inas od prokletog šejtana.Allahu! Podari nam izvanredan karakter i sačuvaj nas od svih oblika raskalašenog ponašanja.” Amin.
Završna riječ na kraju  je ponovo pripala direktoru centra, koji je stavio na glasanje prijedlog o radu u januaru mjesecu  mini mekteba. Donjeta je odluka da mini mekteb kreće ponovo sa radom 15.1.2015.godine. Upoznao je roditelje sa planom da će se za vrijeme odmora vrtić komletno dezinfikovati, okrečiti i obnovit će se fond igračaka. Na kraju je  poselamijo  je sve prisutne te poželio ugodan odmor, zamolio Allaha da olakša putovanje svima onima koji planiraju  ići na neki odmor, te poručio roditeljima da prenesu iskrene selame svojim najbližima u njegovo ime.

Pripremila: Nermina Nikezić-Pašanbegović