DRUŽENJE SA MAJKA U MEKTEBU OD 3 DO 6 GODINA

Sva zahvala pripada Allahu dz s. koji nam je podario čistu vjeru Islam, i sa njime ženio omogućio brojna prava i ukazao brojne počasti. Neka je salavat i selam na našeg Poslanikas.a.v.s. i čovjeka koji se najbolje ophodio prema svojim ženama te to oporučio i svim svojim sljedbenicima, i neka je salavat i selam na čestite ashabe njegovu časnu porodicu i sve one koji ga slijede do sudnjega dana.
Od početka marta sa djecom obrađujemo temu majka kao kraljica, učili smo o značaju majke za dijete, te o tome šta ona predstavlja za porodicu i kako se majka voli, te kako da je učinimo ponosnom na nas. U skladu sa temom djeca su napravila krune koje su obojala i isjekla, kako bi sa njima krunisali svoje majke.

Takođe spremiliu su i pjesmicu sa koreografijom koja govori o carici (kraljici) . Kako je ruza kraljica među cvijećem, tako smo smatrali da je samo taj cvijet dostojan mame kraljice, pa je upravo ruža bila motiv čestitki koje su djeca pravila.

Porodica čini okosnica drustva, a žena – ćerka, sestra, supruga, majka – ima nezamjenjivu ulogu u formiranju i čuvanju porodice, stoga je po islamu uloga žene u kreiranju društva daleko veća od onoga što zapad propagira. Njena veličanstvena zadaća prije svega započinje sa formiranjem porodice koja funkcionira na principima vjere. Ona je ta koja će kuću ispuniti ljubavlju i samilošću, a u tome je dakako sposobnija od muškarca. Upravo njoj Allah, subhanehu ve te'ala, povjerio časnu ulogu majke, koja rađa, hrani i odgaja svoju djecu, koja čuva svoju čast i čast svojih ukućana Stoga ne treba nas čuditi što je Allah dz.s. dao majci tri puta veca prava od oca. I što se upravo džennet nalazi pod njenim nogama. Kao jednan od brojnih dokaza za ovaj stav nalazi se u 14 ajetu sure Lukman koji u prevodu glasi

Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi i doji ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni će se svi vratiti.

Zadaća nas vaspitačica u mektebu od 3 do 6 godina je da kod djece stvorimo osjećaj privrženosti svojim roditeljima i zahvalnosti zbog svih napora koje roditelji, a posebno majke ulažu. Kako bi djeci približili ljubav roditelja, sa djecom smo pripremili pjesmicu koja govori o tome. Djeca su još svojim majkama poklonila lale sa porukama koje su sami napravili.

Majke su zaista zaslužne da dobijaju darove svakog dana, a kako je se svaka žena oduševi nakitom i nikada mu ne nalazi mane, tako su naše male vrijednice pripremile po jednu skromnu ogrlicu, koja je sa puno ljubavi rađena i jedino je po tome dragocjena, a ne po materijalu od kojeg je načinjena.
Na kraju programa uputili smo poruku majkama naših polaznika, koje su svo vrijeme bilistale od radosti posmatrajući svoje mališane, koji su zaista uspjeli da ih iznenade i učine ponosnim.

Drage moje sestre, drage majke vama je Allah  dž.š. podario veličanstvenu ulogu u društvu, vi ste stub porodice, baš vi ste odgovorne za izgled društva kroz vaspitanje vaše djece koja su ništa drugo do najljepši poklon od Allaha na ovom svijetu, pitajte one ljude koji za njima čeznu. A najbolji način kojim se možete odužiti Allahu dž.š. za ovaj poklon je da lijepo odgojite svoje dijete i da ono sjutra bude ponos svoje zajednice, ali i čitavog svijeta. Sjetite se svakog dana svojih sestara, tetaka, prijateljica, a posebno svoje majke, nju svakog dana obiđete ili u najmanju ruku nazovete jer time stičete velike sevape i dajete svojoj djeci izvrstan prijmjer koji će sjutra slijediti i prema vama milostivi biti. A za one koje su Allahovom dž.š. voljom ostale bez jedinog prijatelja koji nema interesa, a to je majka, neka ne prođe ni jedan dan, a da za nju dovu ne uputite i Allahovu milost zatražite. I za svoje roditelje recite onako kako je to Allah najljepše u Kuranu kazao u suri Al-Isra 24. ajet "Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!
Molim dragog Allah da nas sve uputi na pravi put, da nas sačuva od zabluda i stranputica, da naši roditelji budu ponosni na nas kao i mi na svoju djecu, Gospodaru nas, podari nam radost u našoj djeci olakšaj nam put odgoja i učini da se čestiti na nas ugledaju, smiluj nam se i nagradi nas Džennetom. Amin!

Druženje se nakon programa nastavilo uz zakusku koja je bila poklon glavnog imama mr. Midina Milaimija za ustrajnost svih majki koje se trude da svoju divnu djecu izvedete na pravi put i zato što imaju povjerenje u naš rad i metode odgoja. Takođe ideja ovog okupljanja je bila i da se majke međusobno bolje upoznaju i razviju nova prijateljstva. Ali ni najmlađi nisu ostali bez iznenađenja, za sav trud koji su dječica uložili uslijedila je nagrada u vidu bojanke: „Sultan Fatih“ i čokolade.

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • Slika 1
 • Slika 2
 • Slika 3
Slideshow Javascript by WOWSlider.com v4.8