Medjunarodni dan majki u vrticu

Objavljeno Maj 18 2013 // Izvor www.islam-bar.org

 

" Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: "Uh!" – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: "Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!" ( Al-Isra' – Noćno putovanje 23. – 24. )

Ima li draže biće na dunjaluku od majke, tog iskrenog prijatelja, te žrtve koja je samo za tebe spremna sve dati, učiniti, i otrpiti. Ima li na dunjaluku nježnijeg i toplijeg zagrljaja od majčinog, ima li  osobe koja će više brinuti o nama i za nas nego mi sami o sebi.  Pored svega toga samo naš osmjeh i blaga riječ koje je obraduju mogu biti uzrok našeg ulaska u Džennet .

Muhammed s.a.v.s. je rekao: ” Dzennet je pod majcinim nogama.”
 
Mala djeca su i tekako ovisna o majci i puno više svjesnija majčine ljubavi i brige nego neka odrasla.Zato u želji da to ostane u trajnom sjećanju  u našem vrtiću povodom međunarodnog dana majki (o kome možete pročitati ovdje http://roditeljstvo.com/vijesti/dan-majki-13052012-video) održana je mala priredba i uručeni pokloni koje su djeca sama izrađivala.

Kao vaspitačica i domaćin bila sam zaista sretna što su se sve majke odazvale i što su bile oduševljene  sa programom i poklonima, međutim iako je cilj bio da dobijemo od majki osmjehe ispunjene srećom, mnoge su nas iznenenadile i suzama ponosa i radosti, to je samo još jedan dokaz koliko je majci potrebno malo naše pažnje da njeno srce zaplače od sreće
.
Na početku programa nakon kratkog obraćanja  majkama sam pročitala pismo dr. Mustafe Akkada „Osam laži moje mjke“ ( ovdje možete pročitati teks) zatim su dječica  otpjevala pjesmice: „Pjesma o mami“ „Najljepša mama na svijetu“ i „Kako se može štedjeti mama“ i za kraj dječica su uz poruku mama da ih vole uručila darove.
               
Ovaj mala priredba puna simbolike održana je zahvaljujući saglasnosti glavnog imama mr. Muidina Milaimija ali i pomoći koju mi je pružila koleginica  Emina Beriša da sve ovo organizujemo odmah nakon džume namaza, koji se klanjao u prostorijama vrtića.

Nemojmo nikada zaboraviti kolika je blagodati imati majku, nemojmo zanemariti sate njene brige, neprospavane noći zbog naše bolesti, te njene dove koje nas prate od kada nas je prvi put primila u naručije pa sve do kraja života.

Drage naše majke ne želim da vam čestitam samo „Dan majki “ već želim da vam čestitam svakim dan koji strpljivo provedete sa svojom djecom učeći ih da stasaju u prave ljude, razvijajući kod njih najljepše osobine.

 “Pravo tvoje majke jeste da znas da te je ona nosila gdje niko nikog nosio nije, davala ti plod svog srca koji niko nikom ne daje i stitila te svim svojim dijelovima tijela. Nije se brinula ima li sta jesti sve dok ti jedes, ima li sta piti sve dok ti pijes, ima li sta obuci sve dok si ti obucen i sto je ona na suncu sve dok si ti u hladu. Ostavljala je san radi tebe, stitila te od vrucine i studeni, i to sve da bi te imala.” ( Zejnul Abidin)

 

Pripremila: Nermina Nikezić-Pašanbegović