PROMOCIJA "MUSLIMOVE ZBIRKE HADISA SA KOMENTAROM"

april, 2015. Sanela Vukić

U Islamskom kulturnom centru Bar održana promocija “Muslimove zbirke hadisa sa komentarom”. 
Kao i što dolikuje, ovakav skup započeto je učenjem ašere iz Kur’ana, koju je proučio mr Suad ef. Ukošata. 
Uvod u samu promociju preuzeo je glavni imam, mr Mujdin ef. Milaimi, koji je rekao: “Biti domaćin dr Šekifu Kurdiću i dr Semiru Rebronji velika je čast. To su uvaženi I cijenjeni gosti. “Muslimova zbirka hadisa” je najkapitalnije djelo koje se može naći na našem jeziku i projekat koji ne traje par mjeseci, već par godina.”
Dr Semir Rebronja je nakon zahvale Allahu dž.š., i donošenjem salavata na Poslanika a.s., zahvalio se Glavnom imamu, kao i prisutnima na gostoprimstvu I lijepom dočeku. 
“Osnovni izvori Islama su: Kur’an i Sunnet. Najznačajnije zbirke hadisa su Buharijeva i Muslimova. Čast je biti dio tima koji će prevoditi “Muslimovu zbirku hadisa”. 
Prije tri ipo godine dr Šefik Kurdić mi je predložio da se uključim u tim koji bi preveo I komentarisao ovu veoma vrijednu zbirku hadisa. Nakon Rožaja, Bijelog Polja i Novog Pazara, ovo je njena četvrta promocija. U izradi ovog projekta, ono što mi je ostalo jako upečatljivo su sami hadisi koji su nam bili dovoljni. Kada bih osjetio tugu, naišao bih na hadis koji bi mi povratio samopouzdanje, podsjeti nas ko smo I šta smo. Ovo su tri najljepše godine mog života.”, istakao je dr Rebronja. 
Dr Šefik Kurdić je rekao da je dosta energije i elana uloženo u ovaj projekat. Koliko god da je vrijedan tekst, komentar… veoma nam je bitno da je ova zbirka hadisa dobila i vrijedan papir iz Italije. Na izradi “Muslimove zbirke hadisa koja je sadržana u 8 tomova i na, oko, 5000 stranica, korišteno 612 izvora, djela poznatih i eminentnih komentatora iz perioda ashaba, tabiina i poznatih učenjaka iz oblasti hadisa. 
Potom je istakao vrijednost lijepog odgoja I lijepog odnosa prema drugim ljudima, bez obzira kojoj grupaciji pripadali, mladima ili starima, djeci ili odraslima, prijateljima ili neprijateljima. To je odgoj čiji temelj nalazimo u prijemjeru našeg miljenika, Muhammeda a.s., koji je rekao: “Moj Gospodar me odgojio I najeljpši odgoj mi dao.” Poslanik a.s., je došao kako bi nam objasnio kako treba da radimo, upravljamo, odnosimo se prema drugim ljudima… a ljudi, njegovi savremenici, ashabi su sve to pomno pratili I zapisivali, I sa pouzdanim rivajetom, lancem prenosioca stiglo je do mnogih generacija nakon njih. 
Uvaženi dr Kurdić je održao predivno predavanje o bitnosti vjere, njenoj lakoći i ljepoti, kao i o tome da ukoliko je shvatimo i spoznamo, dužni smo da je prezentujemo drugima.