Hadžije iz Bara pošle na put !

Objavljeno Oktobar 21 2012 // Administrator

18.10. 2012 iza akšam namaza u Omerbašića džamiji u Starom Baru održana je svečanost povodom hažijske dove.

Organzator i voditelj večeri bio je glavni imam hadži Muidin ef. Milaimi, veče su uveličali i ostali imami iz opštine Bara i opštine Ulcinja. Svečanosti su prisustvovali veliki broj džematlija, porodice hadžija, roditelji djece koja su to veče sa svojojm vaspitačicom Nerminom Nikezić-Pašanbegović izveli prigodan vjerski program.
U programu su učestvovali djeca uzrasta od 3 do 6 godina i tom prilikom izveli performans tavafa, par ilahija i recitacija te pokazali dio znanja koje su stekli u vrtiću u zadnjih mjesec dana. Nakon toga glavni imam je predstavio buduće hadžije. Inšallah ove godine iz Bara polazi 10 hadžija i to

1. Omer Vučić
2. Emin Kurtović
3. Rizvan Murić
4. Zoja Hodža

Bedeli su: (osobe koje obavljaju hadž umjesto nekog ko nije u mogućnosti bilo zbog zdravstvenih razloga ili za nečiji rahmet)
1. h. Muidin ef. Milaimi za rahmetli Mahmuta Lisičića
2. h. Suad ef. Ukošata za rahmetli Fifu Mehmedović
3. h. Ishak ef. Hodža za rahmetli Sulejmana Vukića
4. h. Redžep ef. Vukić za rahmetli Ajšu Vukić
5. h. Rasim Bralić za rahmetli oca Halila Bralića
6. h. Šabo Mustafić za suprugu Rabiju Mustafić

Ef. Milaimi je održao i predavanje o propisima hadždža, te prisutnima približo putovanje budućih hadžija, propise i sve ono što treba da obave na ovom svetom putu. Predavanje je pratila video projekcija i na taj način su buduće hadžije već mogli da upoznaju ljepotu putovanja ka Božijoj kući (Bejtullahu)
Po završetku predavanja proučilo se ašere, a imam iz Ulcinja i profesor Medrese u Podgorici h. Suad ef.Ukošata proučio je hadž dovu (ikrar dovu).

Naše hadžije su krenule iz Bara 19. 10.2012 godine nakon klanjanja jacije namaza, koji se klanjao u Omerbašića džamiji, sa platoa autobuske stanice u Starom Baru gdje se okupio veliki broj rodbine i prijatelja. Uputili su se autobusom prema Prištini odakle polaze avionom za Džidu.

Molimo Allaha da svim hadzijama olakša put, da sa lakoćom obave hadž i da se sretni vrate svojim najdražima čisti od grijeha i ponosni što su uz Allahovu pomoć uspijeli da ispune i zadnji stub islama. Amin.