Uspješan rad Mekteba

Objavljeno Jun 01 2012 // Izvor islam-bar.info

Esselamu alejkum nakon dva i po mjeseca rada mekteba (od 3 do 6 godina) sakupilo se pregršt pozitvnih utisaka, ali i radova malenih. Stoga vam donosimo dio njihovih radova , onoga što su naučil do sada.
U mektebu se podjednako posvjećuje pažnja kako svjetovnom tako i vjerskom odgoju. Obilježava se svaki međunarodn dan ( praznik) ali i dani koji su posebno značajni u islamu.
Tako su djeca oblježavala "Međunarodni dan dječije književnosti", gdje su se i sami okušali u pisanju, pa su tako sastavili jednu priču koju su nazvali "Maca u nevolji", sami su odabrali likove i odredili radnju. Odgajateljica je imala ulogu samo da prču zapiše na papir, bez da svojim idejama nudi neka riješenja ili da neki prijedlog. Nadam se da će vam se prča svidjeti s obzirom da su je sastvaljaljala djeca uzrasta od 4 godine.

Jednog dana čulo se strašno mjaukanje. Mja-u-u-uuu. Mačka je bila u zamci, zapela joj je noga. To je sve čula jedna ptičica koja je bila na drvetu. "Šta t je maco, zašto mjaučeš?" "Boli me noga uhvatla sam se u zamku". " Smiri se idem da nađem pomoć" Dok je ptica letjela naišla je na patku u letu i rekla joj. "Požuri moramo da pomognemo mac jer je upala u zamku." Patka je došla sa pticom, pokušavale su pokušavale ali nisu uspijele da otvore zamku. Maca je plakala: "Molim vas požurite pomozte mi." Onda su se ptica i patka uputile dalje naišle su na kucu. "Požuri kuco maca je u nevolji." Pošto su žurili patka je uzela psa za jedno uho a ptica za drugo podigl su ga visoko i letjeli brzo. Stigli su do mace i kuco je brzo zubma razvalio zamku. Maca je bila jako povrijeđena, nije mogla da hoda kuca je popeo na leđa i krenuli su da traže med kako bi joj stavili na ranu. Kako su hodali šumom naišli su na medu. Medo ih je pitao:" Otkud vi u mojoj šumi?" Kuco je rekao: "Medo pomozi tražimo med za našu macu. Povrijeđena je moramo joj pomoći." Medo je odgovorio:" Našao sam košnicu pođite zamnom." Ubrzo su je našli, sada samo trebamo da zamolmo pčele da nam daju med. Kuco je zamolio pčele:"Pčele molim vas dajte nam med." Pčele su rekle: "Može ali nemamo puno". Patka je uzela malo meda i previla maci nogu. Kada su krenul kući iz jednog grma nešto šušnu. Šu-šu-šu-šu... životinje su se uplašile. Iz grma iskoči lav. Životinje su se zapitale. "Šta je to? Otkud ti u šumu." "Došao sam da kupim med od pčela, da počastim svoje drugare. A otkud vi?" "Tražili smo med da previjemo maci nogu ali smo samo malo meda našli." Lav im je odgovorio:"Ako je tako onda ću svoj med pokloniti maci." Onda su otišli kući. Poslije par dana maca je ozdravila i napravila puno kolača o dpreostalog meda i poklonila prijateljima koji su joj pomogli.

Sastavila djeca mekteba povodom Međunarodnog dana dječije književnosti

Sledeći međunarodni praznik je bio "Dan planete Zemlje", gdje su imali niz predavanja iz oblasti ekologije i zaštite. Djeca su crtala planetu Zemlju sa šestarom a potom su obojali kopno i vodu i pored te njihove slike naljepili su neku sličicu sa porukom o tome kako oni dožvljavaju ovaj dan. Vezano za ovaj praznik djeca su pravila mini vjetrenjače i učila kako možemo dobiti energiju koja je ekološk prihvatljiva.

Na dan majki djeca su svojim majkama pravila poklon u obliku velikog srca ovičenog zalatnicma (kukuruzom) sa najljepšom porukom mami i ispod njega njihovo malo srce u kojem su napisali koliko vole svoju majku. Odgajateljica se opredijelila za stihove Desanke Maksimović "Od tol'ko lepih, najlepših reči,da se ispriča sto jedna bajka,nijedna nije toliko lepa,toliko nežna, kao reč majka."

" Povodom noć lejletu-r-regaib Odbor islamske zajednce je održao centralnu proslavu odnosno mevlud u Škanjevića džamiji (koju je obnovo Zeko šabović sa svojom porodicomi i pored oficijalnog programa koji je planiran za to veče i djeca našeg mekteba su na insistiranje glavnog imma koji je vodio taj program pokazali djelić onoga što smo do sada učili i iskoristili priliku da za sve prisutne prouče "Dječiju molitvu"

O Allahu, ove noći Tebi pružam ruke svoje jer, znam, da ćeš noćas ispuniti želje moje!
Ti najbolje, Rabbu, znadeš kol'ko duša grijeha ima, al' ja, dijete, u suzama noćas oprost molim svima