Priredba povodom raspusta u vrtiću

Objavljeno Januar 03 2013 // Administrator // Vasptačica: Nermina Nikezić-Pašanbegović

Zima je već stigla, i vrijeme je da se djeci da malo oduška, te smo stoga zasluženo otišli svi na odmor do 28. januara kada ponovo krećemo sa radom. U zadnjih dva mjeseca prikupilo se dosta projekata i radova tako da nam je za priredbu koja se održala 28. decembra bilo dosta tesko izabrati šta ćemo to sve uvrstiti u program. Stoga smo se odlučili da djeca izvedu 13 pjesmica (9 na maternjem i  4 na engleskom jeziku ), zatim da pokažu 12 vježbi na trakama koje smo zalijepili na pod i na kraju su izveli su predstavu “ Cvrčak i mravi“. Moram da napomenem da su djeca sama osmislila maske i uz moju malu pomoć  sastavili tekst za sve uloge, a predstava je osmišljena tako da podsjeća na mjuzikl. Time sam željela da podstaknem dječiju kreativnost i maštu. Vježbe sa trakama nastale su kao vid rekreacije, jer djeca zbog zime manje  borave vani. Tako da je ova priredba imala je jedan poseban dječiji pečat, iako možda nije najbolja maska ali je najbolja dječija orginalnost. Na moje pitanje“Šta će mravu obrve?“ djeca su rekala:“ Svaki mrav ima obrve samo se ne vide dobro“ a koje boje želite da se oboje mravi djeca se nisu mogla složiti neki su željeli crnog, neki crvenog, neki smeđeg mrava i na kraju je pobijedio kompromis da sve te boje izmješaju kada se bude bojala maska.

Na priredbu su došli mnogobrojni roditelji, rodbina i prijatelji i zaista prostor koji je bio predvidjen za njih bio je pun tako da su neki morali da stoje. Ovom prilikom im se svima zahvaljujem što su izdvojili svoje vrijeme i pokazali interosovanje za rad naših mališana.

Djeca su svakako bila oduševljena, a sat vremena prije priredbe vladala je velika euforija. Priredbu je otvorio glavni imam Muidin ef. Milaimi svojim kratkim obraćanjem, te je tom prilikom dao par obavještenja vezana za rad vrtića. Nakon toga ja sam roditelje upoznala sa proteklim radom i najavila šta nas to očekuje u drugom polugodištu, koji su to projekti i sadržaji koje će djeca obrađivati.
Priredbu smo otvorili sa ilahijom „Tale al bedru alejna“ na maternjem jeziku koja je predstavila naš projekat  „Život Muhameda s.a.v.s. kroz kratke priče.“ Moja koleginica Emina Beriša bila je zadužena za snimanje i slikanje, a na kraju je podijelila djeci skromne slatkiše kao zasluženu nagradu za trud koji su uložili u izvođenju priredbe. Priredba je protekla u najboljem redu djeca su  sa svakim izvođenjem pjesmica bivala blistavija, bila sam zaista ponosna na njih i na njihovo znanje. Njihova radost i znanje izazvali su suze radosnice kod nekih roditelja, zaista su djeca najbolji dar od Allaha dž.š..
Kao i svaki put do sada na kraju roditelji su mogli da uživaju u izložbi najboljih radova na teme „Ljubaznost“, „Zima“ i „ Brojevi“ 

Na kraju zelim mojim vrijednim mravima, lijep odmor, a vama prilazemo presjek onoga što se dešavalo na priredbi i par slika da uživate, te vas pozivamo da posjetite naš vrtić i uvjerite se u  naš rad i preljepe uslove koje je obezbijedila Islamska zajednica Bar na čelu sa pokretačem ovog projekta Muidinom ef. Milaimijem.